Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      Як правильно платити податки за новою «спрощенкою»

      13 липня 2012, 11:16 переглядів: 1331
      Розбивка за групами

      Приналежність платника єдиного податку до однієї з груп визначається видом діяльності, числом найманих працівників і обсягом річного доходу, каже Юлія Божко, партнер юридичної компанії «Закон Перемоги». Розмір єдиного податку, в свою чергу, залежить від того, до якої групи віднесено суб'єкт господарювання.

      Перша група. Фізичні особи-підприємці, які не використовують найману працю і здійснюють роздрібну торгівлю з торгових місць на ринках та / або надають побутові послуги населенню.

      Число найманих працівників: відсутні.

      Обсяг річного доходу: не більше 150 тис.грн.

      Ставка податку (на місяць): від 1% до 10% мінімальної зараплати; встановлюється місцевими радами залежно від виду діяльності.

      Друга група. Фізособи-підприємці, які надають послуги, в тому числі побутові, платникам єдиного податку та / або населенню, займаються виробництвом або торгівлею товарами, діяльністю у сфері ресторанного господарства.

      Число найманих працівників: не більше 10 осіб.

      Обсяг річного доходу: не більше 1 млн грн.

      Ставка податку (на місяць): від 2% до 20% мінімальної зараплати; встановлюється місцевими радами залежно від виду діяльності.

      Третя група. Фізособи-підприємці.

      Число найманих працівників: не більше 20 осіб.

      Обсяг річного доходу: не більше 3 млн грн.

      Ставка податку (на місяць): з 1 січня 2013 року * - 3% (в разі сплати ПДВ) або 5% (при включенні ПДВ до складу єдиного податку) від доходу.

      Четверта група. Юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми.

      Число найманих працівників: не більше 50 осіб.

      Обсяг річного доходу: не більше 5 млн грн.

      Ставка податку (на місяць): з 1 січня 2013 року * - 3% (в разі сплати ПДВ) або 5% (при включенні ПДВ до складу єдиного податку) від доходу.

      П'ята група - фізичні особи-підприємці.

      Число найманих працівників: не більше 20 осіб.

      Обсяг річного доходу: не більше 20 млн грн.

      Ставка податку (на місяць): з 1 січня 2013 року - 7% (в разі сплати ПДВ) або 10% (при включенні ПДВ до складу єдиного податку) від доходу.

      Шоста група - юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми.

      Число найманих працівників: не більше 50 осіб.

      Обсяг річного доходу: не більше 20 млн грн.

      Ставка податку (на місяць): з 1 січня 2013 року - 7% (в разі сплати ПДВ) або 10% (при включенні ПДВ до складу єдиного податку) від доходу.

      Вибрати одну з груп може будь-який підприємець або підприємство, якщо вони відповідають наведеним умовам, розповідає Валентин Гвоздій, адвокат юридичної фірми «Гвоздій та Оберкович».

      Як перейти

      Платники податків мають право застосовувати спрощену систему оподаткування у наступному календарному році за умови, якщо протягом календарного року вони не перевищили максимальний обсяг доходу по групі, пояснює Юлія Божко.

      У разі виходу за граничні розміри доходів, представники третьої і четвертої груп можуть наступного року обрати відповідно п'яту та шосту групу, якщо ними не перевищено обсяг доходу 20 млн грн, додає Андрій Сидоренко, партнер АК «Скляренко та партнери». При цьому за попередній рік третя група повинна сплатити податок за надлишковий дохід за ставкою 15%, а четверта - по подвоєною ставкою.

      Якщо платник податку дотримується встановлених для вибраної групи вимоги, він має право самостійно перейти в іншу групу, подавши заяву в податкову не пізніше, ніж за 15 днів до початку наступного кварталу, говорить Божко. При цьому у платника єдиного податку третьої та п'ятої груп, які є платниками ПДВ, анулюється свідоцтво платника ПДВ у порядку, встановленому Податковим кодексом.

      Кому допоможе нова спрощенка

      По суті, автори змін дають можливість суб'єктам господарювання з доходом до 20 млн.грн. вибрати спрощену форму оподаткування або продовжувати сплачувати податки на загальних підставах, каже Андрій Сидоренко, партнер АК «Скляренко та партнери».

      Розширення груп спрощенців направлено на збільшення доходів бюджету за рахунок очікуваного збільшення платників єдиного податку, зазначає Валентин Гвоздій, адвокат юридичної фірми «Гвоздій та Оберкович». За попередніми підрахунками податкової, кількість платників п'ятої групи може становити 2100 фізосіб-підприємців з сумарним доходом більше 15 млрд.грн., А шостий - понад 20 тис. суб'єктів господарювання.

      Коментарі