Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      Як бути без БТІ

      5 грудня 2011, 14:23 переглядів: 2517
      Чиновники вирішили повністю реорганізувати систему з реєстрації нерухомості. Тепер основну частину функцій БТІ візьме на себе Державна служба реєстру (далі - Держреєстр). Причому обіцяють, що працювати вона буде швидше: за новими нормами термін реєстрації майнових прав на нерухомість з 1 січня скоротиться з 14 днів до 5.

      Як повідомлялося раніше інформаційним агентством Інтерфакс-Україна від 30.11.11. Цитата: "Мінрегіонбуд готує законопроект про створення ринку послуг з проведення технічної експертизи і розрахунку інвентаризаційної вартості об'єктів нерухомості. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк. Проект готується в рамках виконання доручення президента Віктора Януковича щодо демонополізації повноважень бюро технічної інвентаризації (БТІ ). "

      Зараз у БТІ надають такі послуги:

      1. Технічна інвентаризація об'єктів нерухомості.
      2. Реєстрація документів на право власності на нерухомість.
      3. Виготовлення витягу з Реєстру прав власності.

      З 1 січня БТІ буде займатися тільки первинної технічної інвентаризацією квартир (тобто коли здається новий будинок). Все інше ляже на плечі Держреєстру.

      При цьому, як і раніше, договір купівлі-продажу житла потрібно буде засвідчити в нотаріуса, після чого зареєструвати право власності в Державній службі реєстру. Але тепер уже не потрібно буде отримувати виписку про реєстрацію права власності на нерухомість, яку сьогодні видають в БТІ.

      За задумом чиновників, в Держреєстрі все буде працювати за принципом "єдиного вікна" (тобто всі довідки - в одному місці), що має викоренити корупцію і полегшити життя українцям.

      Незважаючи на встановлену Кабміном дату 1 січня, експерти заявили, що в столиці вже з 15 грудня не будуть приймати заяви від громадян у БТІ.

      - Є певний обсяг послуг, які може виконати БТІ до кінця року. Якщо вони будуть приймати від громадян заяви після 15 грудня, то не встигнуть виконати їх до Нового року, - розповів нам глава Всеукраїнської асоціації БТІ Дмитро Павленко. - Тому в Бюро технічної інвентаризації змушені вживати заходів, щоб не брати гроші за послуги, які не можуть бути надані в наступному році. Адже з першого січня частина функцій БТІ буде виконувати Держреєстр ...

      Тим часом біля столичного Бюро технічної інвентаризації на Трьохсвятительській вже зараз натовпу людей.

      - Думаю, черги скупчилися через те, що з'явилися чутки про припинення прийому документів з 15 грудня, - розповіла нам Олена, займається перереєстрацією нерухомості. - Всі хочуть швидше вирішити проблеми з нерухомістю, закони у нас не досконалі, тому ніхто не знає, що буде після Нового року.

      Хлопець, який продає біля БТІ кави, розповів нам, що черги почали збільшуватися близько двох тижнів тому - коли пішли перші чутки про реорганізацію БТІ.

      ДО РЕЧІ

      Що зміниться після реорганізації

      При купівлі-продажу квартири на вторинному ринку не доведеться проводити її технічну інвентаризацію в БТІ. Простіше кажучи, якщо у вас була проведена перепланування квартири, то тепер не буде таких проблем, як раніше, з її продажем. Адже фахівці БТІ навіть за вибиту перегородку між кімнатами при продажу квартири можуть не видати свою "резолюцію".

      Втім, експерти побоюються, що тепер господарі квартир почнуть вільно проводити перепланування житла, які можуть загрожувати цілісності будівлі.

      Ми вчора намагалися дізнатися, де в Києві перебуватимуть нові пункти реєстру нерухомості. Але чиновники поки не називають адрес. Лише кажуть, що, найімовірніше, один з пунктів Держреєстру розміститься в будівлі БТІ на Трьохсвятительській, 4в.

      ПОРАДИ ЕКСПЕРТІВ

      Тим, хто збирається купувати або продавати нерухомість

      Думки фахівців розділилися.

      ВАРІАНТ 1. ПРОВЕСТИ УГОДИ ДО КІНЦЯ РОКУ

      - Зараз право власності на нерухомість в однієї зі сторін виникає з моменту нотаріального посвідчення угоди, - роз'яснює голова Всеукраїнської асоціації БТІ Дмитро Павленко. - З 1 січня все докорінно змінюється. Право власності виникне з моменту реєстрації вже в Держреєстрі. Тобто, якщо проводити операцію в наступному році, крім нотаріального посвідчення в обов'язковому порядку потрібно буде приходити і реєструватися в новому реєстрі. А вони не працюватимуть, а тільки чекати ...

      Справа в тому, що, на думку експертів, документи, що регулюють нову схему оформлення права власності, до кінця не опрацьовані і ще немає концепції, як все буде відбуватися.

      ВАРІАНТ 2. Дочекатися 1 СІЧНЯ

      Глава Державної реєстраційної служби Леонід Єфименко заявив, що українці можуть звертатися до БТІ аж до 31 грудня 2011 року - і їм не мають права відмовити.

      - Людям не пояснили, як діяти, якщо в Бюро технічної інвентаризації все ж таки будуть відмовлятися брати документи до 31 грудня. Вірніше, людям лише порадили звертатися в таких випадках до суду, - розповів нам Президент Асоціації фахівців з нерухомості України Сергій Злидень. - Але проблеми це не вирішує.

      Знаючи нашу судову систему, можна припустити, що позови від громадян, яким відмовлять у прийомі документів у БТІ до 31 грудня, розглянуть лише протягом декількох тижнів. На той час БТІ вже не буде! Виходить, що людині, який планує продати або купити квартиру, резонно дочекатися 1 січня і подати документи вже до Держреєстру, ніж судитися з БТІ і втрачати ще більше часу ...


      Джерело http://www.domik.net за матеріалами: "Комсомольская правда в Україні"

      Коментарі