Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      Податок на нерухомість-як позначиться новий податок на власниках квартир

      6 грудня 2011, 12:26 переглядів: 2361

      Як відомо, 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України,який суттєво змінив національну систему оподаткування і приніс нові види податків, в т. ч. і для пересічних громадян.

      Серед них - податок на нерухомість. Цьому податку Микола Азаров у своєму коментарі до Кодексу відвів провідне місце у забезпеченні фінансування місцевого самоврядування.

      Однак остаточний "запуск" цього податку в кожному населеному пункті вимагає прийняття відповідного рішення місцевою радою з встановленням ставок оподаткування.

      Наприклад, згідно з рішенням Дніпродзержинської міської ради від 29 червня 2011 № 139-09/VI "Про встановлення в місті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки" встановлено ставки податку за 1 кв. м житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

      - Для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, і житлових будинків, площа яких не перевищує 500 кв. м, - 1 відсоток від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

      - Для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м, і житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. м, - 2,7 відсотка від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

      Варто зазначити, що в даному разі депутати встановили максимально можливі ставки, передбачені законом, що доводиться спостерігати в багатьох інших містах.

      Давайте на прикладі вищевказаних ставок з'ясуємо, як позначиться новий податок на власниках квартир.

      Отже, платники податку - фізичні та юридичні особи, які є власниками квартир чи будинків.

      Об'єктом оподаткування, тобто тим, за що, власне, і сплачується податок, є об'єкт житлової нерухомості - квартира, будинок.

      Слід зазначити, що садові або дачні будинки не будуть обкладатися податком, але не більше одного будинку на одну людину. Наприклад, якщо у вас два дачних будиночка, то за другий- податок доведеться платити.

      Також законодавець звільнив від оподаткування квартири і будинки, що належать багатодітним та прийомним сім'ям, в яких виховується троє і більше дітей, але не більше однієї такої квартири або будинку на сім'ю.

      Тепер розберемося з самим важливим і цікавим елементом податку - базою оподаткування, якою є житлова площа об'єкту житлової нерухомості, тобто податок обчислюється виходячи з житлової площі квартири чи будинку.

      Відразу зауважимо, що ті люди, у власності яких  знаходиться одна квартира з житлоплощею до 120 кв. м або будинок житлоплощею до 250 кв. м, податок платити не будуть, тому що законодавці передбачили систему пільг щодо його сплати.

      Зокрема, база оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

      а) для квартири - на 120 кв. метрів;

      б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.

      Це означає, що якщо у вас квартира житлоплощею, припустимо, 50 кв. м, то податкова інспекція повинна буде відняти з них 120 кв. м. Вийде "-70" кв. м, тобто негативне значення, отже - податок не сплачується.

      Розщедритися доведеться тільки в тому випадку, якщо після вирахування вийде позитивне значення.

      У такому випадку податок буде сплачуватись у розмірі 1% від мінімальної зарплати за кожен кв. м житлоплощі, що залишився після віднімання.

      Наприклад, житлоплоща вашої квартири 140 кв. м. Спочатку застосовуємо пільгу - віднімаємо з цієї житлоплощі 120 кв. м. У результаті отримуємо 20 "квадратів", які й будуть базою оподаткування.

      Мінімальна зарплата з 01.01.2012 року буде трохи більше 1000 грн. Сума податку, як вище зазначено, 1% від "мінімалки" (10 грн.) За кожен "квадрат", тобто 10 грн. множимо на 20 кв. м і отримуємо 200 гривень, що підлягають сплаті.

      Цю суму доведеться заплатити державі один раз на рік, т. к. відповідно до п. 265.6.1 Податкового кодексу базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

      Тепер важливе уточнення.

      Зазначена вище пільга (120 кв. М) надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, в якій фізична особа - платник податків зареєстрований, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкту житлової нерухомості, яка перебуває у його власності.

      Це означає, що якщо у вас дві або більше квартир, то пільга у вигляді вирахування 120 кв. м може бути застосована тільки до однієї з них. За решту квартир податок повинен сплачуватися в загальному порядку, без пільг.

      Наприклад, у вас дві квартири, одна має 40 кв. м житлоплощі, друга 60 кв. м житлоплощі.

      За замовчуванням пільга буде застосовуватися до тієї квартирі, де зареєстрований (по-старому - прописаний) платник. Однак у вас є вибір, до якої з цих квартир застосувати пільгу. Підсумовування площ кількох квартир для застосування пільги не передбачено.

      Тому пільгу краще застосувати до тієї квартирі, у якій більше розмір житлоплощі, щоб залишилася для сплати податку квартира мала менше «податкових» метрів.

      Таким чином, застосовуючи пільгу до квартири з 60-ю житловими квадратами, у вас для сплати податку залишається квартира з житлоплощею 40 кв. м.

      Розмір платежу в такому випадку становитиме: 10 грн. х 40 кв. м = 400 грн. на рік.

      Так само вираховується розмір податку і для третин квартири (якщо, звичайно, вона у вас є).

      Багатьох може зацікавити питання: яким чином податкова інспекція дізнається про наявність у людини квартир і хто буде обчислювати податок?

      Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності фізичних осіб, проводиться органом податкової служби за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості
      Для цього законодавці передбачили, що база оподаткування об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється органом податкової служби на підставі даних Державного реєстру прав на нерухоме майно, які безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно.

      Т. е. якщо у вас одна квартира в Дніпродзержинську, а друга квартира в іншому місті, то обчислювати податок будуть податкові інспекції цих міст окремо для кожної з квартир.

      Після того, як податкова інспекція визначить суму, що підлягає сплаті, фізичній особі за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості до 1 липня кожного року буде направлено письмове податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті разом з платіжними реквізитами.

      З дня вручення особі зазначеного повідомлення-рішення, у нього є 60 днів, щоб сплатити податок до бюджету.

      Звертаємо увагу, що ухилення громадян від отримання поштових листів від податкової інспекції жодним чином не звільнить від сплати податку, оскільки згідно з наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 985, якщо пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення через відсутність за місцезнаходженням, відмови прийняти податкове повідомлення-рішення, незнаходження фактичного місця розташування платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

      У разі несплати податку в 60-денний термін, податковою службою будуть застосовуватися заходи примусового стягнення заборгованості.

      Якщо платник не згодний з рішенням податківців, він на підставі документів, що підтверджують його право власності на об'єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації), має право звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних з житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.

      Що стосується юридичних осіб, то вони самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають до органу державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками щоквартально.

      Пільг для юридичних осіб не передбачено.
      ВИСНОВОК

      Незважаючи на, здавалося б, детальний опис в Кодексі податку та порядку його сплати, не зовсім ясним все ж залишається механізм його адміністрування і стягнення.

      Наприклад, в Кодексі не визначено, яким чином буде відбуватися вибір або зміну платником тієї чи іншої квартири (будинку) для застосування пільги, які для цього потрібні документи, довідки, заяви.

      Тому необхідно дочекатися відповідних підзаконних актів та роз'яснень Кабінету Міністрів України та Державної податкової служби.

       

      Іван Переверзєв, директор юридичної фірми "Днепролекс"

      Матеріал тижневика "ЮРИСТ & ЗАКОН" від 29.11.2011 р., № 47

       

      Коментарі