Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      Кабмін оприлюднив вимоги до ріелторів: сертифікати, страховка та освіта

      4 липня 2012, 10:30 переглядів: 1208
      Ріелторам варто підготуватися до втручання держави в їх діяльність. Уряд підготував законопроект, яким зобов'яже ріелторів отримувати сертифікати і підвищувати свою кваліфікацію кожні три роки. При цьому їх послуги не зможуть коштувати більше 3% від вартості підшукуємо ними нерухомості. Експерти побоюються, що введення сертифікації спровокує корупцію в сфері, що відіб'ється на якості послуг, пише Комерсант-Україна.

      Вчора Мінекономрозвитку і торгівлі оприлюднило законопроект "Про особливості ведення ріелторської діяльності", розроблений для законодавчого врегулювання роботи в даній сфері. Профільного закону у ріелторського бізнесу поки немає, що, на думку МЕРТ, призвело до надання послуг на напівлегальних умовах і виникнення "чорних" і "сірих" маклерів, метою яких є шахрайство.

      Щоб легалізувати бізнес, в уряді запропонували ввести сертифікацію діяльності - документ видаватиметься безстроково, але кожні три роки ріелтор буде зобов'язаний пройти курси підвищення кваліфікації. Невиконання цієї вимоги стане підставою для анулювання сертифікату. Почати роботу в даній сфері ріелтор не зможе без вищої освіти та стажу (мінімум 1 рік), а також реєстрації в держреєстрі суб'єктів ріелторської діяльності. Реєстр буде вести Мінекономрозвитку, яке буде брати плату в три неоподатковуваних мінімуми (51 грн).

      Буде заборонена робота ріелторів без наявності договору страхування його цивільно-правової відповідальності - Кабмін буде встановлювати мінімальну страхове покриття. За словами заступника голови ради Ліги страхових організацій України Олександра Залєтова, це є практикою багатьох європейських країн, а оскільки в Україну ризики невиконання зобов'язань рієлтора перед клієнтів набагато вище, то доцільно ввести такий вид страхування.

      "Цей вид межує зі страхуванням титулу, яке дозволяє ситуації, коли клієнт купує квартиру, а господарі, її продали, повертаються і кажуть, що нерухомість їх. До 2008 рік цей вид страхування розвивався, обсяг страховки прив'язувався до вартості квартири. Тому я не виключаю , що і в даному випадку предметом договору стане ціна нерухомості ", - додає Залєтов. Він вважає, що це питання має регулювати не Кабмін, а ріелтор і страхова компанія, а ще логічніше мати вибір: страховка, банківський депозит або гарантія.

      Серед іншого законопроектом передбачено тарифне держрегулювання вартості ріелторських послуг - не більше 3% від ціни нерухомості.

      За словами голови Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) Сергія Злидня, зараз вартість послуг коливається від 2,5% до 5%. Мінекономрозвитку зазначає, що дохід європейського ріелтора в середньому становить 3,5% комісійних від вартості нерухомості, в США агент отримує 3,5-10% залежно від законодавства штату.

      "Порядок на ринку наводиться не таким способом. Встановлення ціни - це протиріччя політиці дерегуляції, заявленої державою. У підприємця повинна бути свобода вибору", - упевнений Злидень. За словами фахівця з нерухомості в одному з київських агентств, якщо угода відбувається в Києві, то досить плати в 1,5%, але якщо продаж / купівля нерухомості та оформлення документів проходить в області, то і 3% мало.

      Щодо необхідності отримувати сертифікат - учасники ринку побоюються високої вартості навчання.

      Коментарі