Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      Єдиний реєстр: У кожного дорослого українця "знімуть" відбитки пальців, а реєструвати будуть навіть немовлят

      3 липня 2012, 11:11 переглядів: 1160
      Законопроект передбачає, що з 1 січня 2013 року розпочнуться роботи по введенню нового зразка паспорта з біометричними даними. Для цього буде створено Єдиний державний демографічний реєстр - інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки та використання інформації про особу.

      В Єдиному демографічному реєстрі буде зберігатися така інформація: прізвище, ім'я, дата і місце народження, стать, дата внесення інформації до реєстру, відомості про батьків або усиновлювачів, відомості про громадянство або його відсутності, підстави для отримання громадянства. В єдиній базі даних будуть враховані реквізити всіх, коли-небудь виданих документів, оцифрований зразок підпису, оцифрована фотографія і «додаткова інформація», тобто відбитки пальців.

      «Відбитки пальців точно будуть зібрані, адже це міжнародний стандарт, затверджений Міжнародною організацією цивільної авіації. А ось зображення сітківки ока - навряд чи. Міжнародна практика показала, що кілька крапель очних ліків роблять неможливою перевірку цих даних », - розповів« i »автор законопроекту, народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак.

      Кабінету міністрів належить визначити, хто стане розпорядником Єдиного демографічного реєстру - Міністерство юстиції чи Міністерство внутрішніх справ. Створений він буде на основі найбільшою з існуючих сьогодні баз даних - Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб, яка знаходиться в розпорядженні МВС. «Сьогодні існують розрізнені реєстри платників податків, одержувачів різних пільг, власників закордонних паспортів, а єдиної системи поки немає», - пояснив пан Грицак.

      Зразки нового внутрішнього і закордонного паспорта вже існують. Пан Грицак стверджує, що їх видача можлива через десять днів після вступу в силу законопроекту. При цьому роль внутрішнього паспорта буде виконувати пластикова ідентифікаційна картка, а закордонний паспорт залишиться тим самим, з тією різницею, що в нього, як і в картку, буде вмонтований електронний чіп з біометричними даними - електронним підписом, цифровим фото і відбитками пальців.

      Впровадив розробку документів з біометричними даними сам автор законопроекту Василь Грицак, ім'я якого пов'язують з консорціумом ЄДАПС - найбільшим виробником ідентифікаційних документів з високим ступенем захисту. Сам пан Грицак розповів «i», що за розробку нині діючого закордонного паспорта він отримав міжнародну премію в Мілані.

      Введення Єдиного державного демографічного реєстру, за його словами, дозволить використовувати як посвідчення особи всі документи, на яких присутня фото і підпис власника. Адже після внесення цих даних в електронну систему не буде потреби щоразу звіряти їх з паспортом. Дані в документах будуть зафіксовані українською мовою і продубльовані латинськими буквами, а звірка з фото з реєстру виключить можливість помилки при написанні імені та прізвища.

      На першому етапі збору інформації до реєстру громадяни принесуть її в паспортні столи самі, щоб отримати документи нового зразка. В цей момент буде створено номер запису в реєстрі, зафіксовані час, дата і відомості про особу, оформив заявку-анкету. Надалі інформація буде надходити туди автоматично, без ініціативи особи, до якої вона відноситься. До реєстру потраплять атестати, дипломи, водійські права, свідоцтва про шлюб, про право на пільги і пр.

      Реєстр дозволить вважати громадянами новонароджених немовлят. «Сьогодні громадянином людина фактично стає в 16-річному віці, коли отримує паспорт, а дітям замість закордонних паспортів видаються супровідні документи. Нова система буде встановлювати громадянство відразу після народження. Лікар, який прийняв пологи, повідомить про це в орган РАЦС, а той внесе дані в реєстр », - пояснив автор законопроекту.

      Доступність інформації Єдиного реєстру буде регулюватися законом про доступ до публічної інформації. Але до персональних даних будуть різні ступені допуску в залежності від специфіки роботи відповідних органів. «Різні ступені допуску будуть у працівників СБУ, міліції, податкової, у начальників управлінь і у міністра», - повідомив пан Грицак.

      В рамках СНД діє програма по впровадженню біометричного контролю трудової міграції. І реєстр дозволить врегулювати питання оплати податків та отримання пенсій мігрантів з різних країн. Втім, депутат зазначає, що законопроект спрямований на «підвищення рівня національної безпеки шляхом запобігання неконтрольованих міграційних процесів та ліквідації їх наслідків».

      Керівник Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров заявив «i», що, як громадянин, він не проти того, щоб держава законним шляхом збирало про нього дані, але побоюється, що персональні дані можуть потрапити в розпорядження приватних фірм. «Виходить, що за збереження персональних даних, які охороняються законом, тепер не буде нести відповідальність жодне з відомств. Адже вони будуть зібрані разом, і ніхто не гарантує їх збереження », - заявив він.

      Пан Багіров зазначив, що законопроект не передбачає персональної відповідальності за розголошення конфіденційних даних і конкретного покарання за це. «Я повірю у безпеку системи, якщо публічну присягу про збереження персональних даних принесуть прем'єр-міністр, міністри освіти, охорони здоров'я, внутрішніх справ і керівники СБУ, а потім так само зроблять ті, хто прийде до них на зміну. Але це навряд чи відбудеться », - наголосив правозахисник.

      Коментарі